Innovation & Forskning

Nu uppdateras diagnosen: diabetes typ 1 till 5

Forskare vid Lunds universitet presenterar en ny indelning av diabetessjukdomar. De gamla typ 1 och 2 kan nu ersättas med fem grupper som ger mer individanpassad vård.

Diabetes typ 1 lika vanligt bland vuxna som barn

Men vuxna får oftare fel diagnos.

Vaccin mot förkylning skyddar möss mot diabetes

Vaccinering mot ett vanligt förkylningsvirus skyddar möss mot typ 1 diabetes. Det visar en ny studie från Karolinska institutet och utveckling av vaccin för människor är redan igång.

Upptäckt: Ny typ av genetisk diabetes

Ett internationellt forskningssamarbete har lett till upptäckten av en ny, ärftlig form av diabetes.

Vaccin mot svininfluensa ökar inte diabetesrisk

Vaccinet Pandemrix mot svininfluensa som visat sig kunna orsaka narkolepsi, kan inte kopplas till ökad risk för typ 1 diabetes visar ny svensk studie.

Diabetespatienter kan fortfarande göra insulin

Ny svensk studie utmanar en väl accepterad teori att diabetespatienter helt förlorar förmågan att producera insulin. Resultaten öppnar för nya, spännande behandlingsmetoder.

Upptäckt: Ny cell som kan göra insulin

Vid typ 1 diabetes dör de insulinproducerande cellerna i bukspottskörteln och kan inte ersättas. Men nu hittar forskare i USA en ny typ av cell som kan ta över produktionen.

Ut med det gamla – in med den nya blodsockermätaren

Lägre blodsocker över tid och högre välbefinnande för patienter är resultatet av en längre studie på kontinuerlig blodsockermätning vid Sahlgrenska akademin.

Blodsockerreglering försämrad innan diabetes bryter ut

Svensk forskning har nu upptäckt att förmågan att reglera blodsockret försämrades långt innan barnen insjunkande i typ 1-diabetes.

Sänk mörkertalet – gå och testa dig!

Idag, 14 november, är Världsdiabetesdagen. En WHO-dag som vill uppmärksamma de 415 miljoner människor världen över som lider av diabetes. Då mörkertalet fortfarande är stort råder nu förbund och apotek att fler går och testar sig, dagen till ära.

Världens första ”konstgjorda bukspottkörtel” godkänns

Bukspottkörteln kan automatiskt övervaka en persons blodsockernivåer och administrerar så mycket insulin som behövs. Det krävs alltså ingen konstant kontroll eller injicering hos diabetikern.

Regeringar måste göra mer för diabetiker

Idag är det världshälsodagen och Världshälsoorganisationen, WHO har valt att detta år uppmärksamma diabetes.

Genmanipulerad höna värper läkemedel

En genmodifierad höna har godkänts för produktion av läkemedel i EU och USA.

Diabetiker dröjer med att söka vård vid hjärtinfarkt

Det dröjer i genomsnitt två timmar längre för en diabetiker att söka vård vid en hjärtinfarkt – trots att symptomen är likadana som hos en person utan diabetes.

Blodprov kan förutspå typ 1-diabetes

Nu går det att förutspå ett insjuknande i typ 1-diabetes i väldigt ung ålder. Det visar ny forskning.

Nu går det att läsa blodsocker – utan stick

Nu kan du som har typ1-diabetes scanna ditt blodsocker istället för att sticka dig. Detta ger förutom mindre ömma fingertoppar även stenkoll på blodsockret.

Högre dödlighet hos kvinnor än män med typ 1-diabetes

Kvinnor med typ 1-diabetes har en högre risk att dö i förtid än män med typ 1-diabetes. Det visar en stor analys av flera studier. Män med diabetes typ 1 har dock dubbelt så stor risk att dö i hjärt- och kärlsjukdom.

Personer med typ 1-diabetes tappar tio levnadsår

Kvinnor och män som har typ 1-diabetes lever i genomsnitt 13 år respektive 11 år kortare tid jämfört med normalbefolkningen. Detta skriver Dagens Medicin som tagit del av en ny studie i tidskriften Jama.

Diabetes typ 1 – farligare än man tidigare trott

Personer med typ 1-diabetes har mer än en fördubblad risk att dö i förtid – även om blodsockret är stabilt. Det visar en ny svensk studie.

Bot för diabetes typ 1 inom tio år

Forskare har nu lyckats massproducera stamceller som producerar insulin – vilket kan leda till ett botemedel mot diabetes typ 1.