Världens första ”konstgjorda bukspottkörtel” godkänns

Bukspottkörteln kan automatiskt övervaka en persons blodsockernivåer och administrerar så mycket insulin som behövs. Det krävs alltså ingen konstant kontroll eller injicering hos diabetikern.


Man visar upp sin insulinpump på magen.Alldeles nyligen godkände FDA en enhet som kallas ”konstgjord bukspottkörtel”.  Den har blivit godkänd till personer med diabetes typ-1 och de som är äldre än 14 år.

Diabetes är ett tillstånd där människor har svårt att bearbeta socker. Typ-1 i synnerhet, är en autoimmun sjukdom där kroppen felaktigt dödar celler som är tänkta att göra insulin, ett hormon som hjälper människor att absorbera och bearbeta socker i maten.

Enligt FDA, mäter den nya enheten blodsockret var femte minut, sedan svarar den genom att sända insulin ut i kroppen. Diabetiker kan också begära insulin manuellt runt måltiderna.

En klinisk prövning av den konstgjorda bukspottkörteln som forskare valt att kalla ”MiniMed 670 g”, omfattade 123 personer med diabetes typ-1.  Testpersonerna hade inte känt av några allvarliga biverkningar som hyperglykemi, utan enbart upplevt lite hudirritation och rodnad runt enhetens infusionslapp.

Förutom att göra ytterligare tester som utspelar sig i verkliga situationer kommer forskarna genomföra prover för att se om den kan användas på barn mellan åldrarna 7 till 14.

– Vi är fast beslutna att förbereda oss för kommersiell lansering så snabbt som möjligt, säger Francine Kaufman, chefsläkare för the Diabetes Group at Medtronic i ett uttalande.

Bild: Medtronic.

Såhär ser den konstgjorda bukspottkörteln ”MiniMed 670 g” ut.