3 tips inför en resa med diabetes typ 1

Har jag med mig allt? Kläder, tandborste, strumpor, en extra tröja och passet? Det är några av frågorna som man ställer sig när man ska ut och resa. För en som har typ 1 diabetes är frågorna fler och planeringen är hjärtat för att öka chansen till att slippa tänka på sin sjukdom. Har jag kanyler, insulin, extra blodsockermätare, sensorer, teststickor, pump, batterier, druvsocker, lansetter ja, listan kan göras lång. Och detta måste tänkas på oavsett om jag är borta 2 dagar eller 2 månader.

Sara Mobäck, som bloggar under namnet Diabeteskvinnan, ger tips och råd om att resa med en diabetes-diagnos.


Jag fick typ 1 diabetes för 16 år sedan och älskar att resa. Det är något som jag trivs med och det finns inte på min lista att min sjukdom ska göra detta omöjligt. Trots en hel del planering och förberedelser.

Resa är något som är viktigt för mig. Det är genom att resa som jag upptäcker nya sidor av mig själv, jag utvecklas och jag får träffa andra typer av personer, miljöer och utsikter.

Men för mig och många andra som har typ 1 diabetes kan resor ibland kännas som något som kommer innebära mer eller mindre oöverstigliga problem. Beroende på vart man åker kan etablerade rutiner som sömn, kost och motion påverkas. Dessutom behövs extra uppmärksamhet och extra energi för att inte släppa kontrollen på t.ex. blodsockret och i vissa fall tidsskillnaden som innebär fundering på hur och när jag ska ta mitt dygnsinsulin.

”Det går alldeles utmärkt att resa med en kronisk sjukdom”

Idag reser jag en hel del både privat och i jobbet. Det som är viktigt för mig är att lägga stort fokus på resans syfte och att det går alldeles utmärkt att resa med en kronisk sjukdom, eller två i mitt fall. Jag har utöver min diagnos typ 1 Diabetes, Celiaki. Den diagnosen kom i samband med att jag fick diabetes-diagnosen och ställer därmed till med ännu fler problem. Jag måste utöver allt som jag behöver för min diabetes också se till att jag har med mig t.ex. eget bröd, inte glömma att beställa mat som är glutenfri (om det överhuvudtaget finns som alternativ) och jag måste också göra en extra kontroll att vägen till resans slutmål inte blir problematisk. Kombinationen diabetes och celiaki är verkligen förenat med mycket planering.

Planering är visserligen något som alla människor mer eller mindre behöver, men vi med kroniska sjukdomar måste planera för att resorna ska bli njutbara och så njutbara som möjligt.

Saras 3 tips för dig med typ 1 diabetes som ska resa

  1. Ta gärna med dubbelt av allt. Det är smart att dela upp dina hjälpmedel i olika väskor om något skulle bli stulet eller av någon anledning inte komma fram till din destination.
  2. Gör en extra kontroll av din sjukförsäkring.
  3. Förbered ditt handbagage med insulin etc. så du kan klara dig i minst tre dagar! Man vet aldrig vad som kan hända.

Något som jag brukar fundera över när jag reser är att titta utanför min egen sjukdomszon. Många människor som du passerar på tågstationen, på flygplatsen eller på bensinmacken kanske har ännu fler saker att ta hänsyn till innan resan sätter fart. Jag är definitivt inte ensam om att ha genomgått någon form av planering, vilket känns skönt och ändå en tröst!

Och till sist, glöm för all del inte att njuta. Livet kan vara underbart trots en kronisk sjukdom!

 

Sara Mobäck har levt med diabetes sedan 2003 och bloggar om sitt liv under namnet Diabeteskvinnan. Du kan läsa mer av henne här!