Sänk mörkertalet – gå och testa dig!

Idag, 14 november, är Världsdiabetesdagen. En WHO-dag som vill uppmärksamma de 415 miljoner människor världen över som lider av diabetes. Då mörkertalet fortfarande är stort råder nu förbund och apotek att fler går och testar sig, dagen till ära.


who-diabetes

Varje dag dör fem svenskar som en direkt följd av sjukdomen.

Idag lever över 400 000 svenskar med diabetes, vilket är cirka 4 procent av befolkningen. Mörkertalet är dessutom stort då man beräknar att en av tre typ 2-diabetiker har sjukdomen utan att veta om det.

– Många går omkring med typ 2-diabetes utan att veta om det eftersom insjuknandet ofta kommer smygande. Genom att upptäcka sjukdomen i tid minskar risken att drabbas av komplikationer. Därför genomför Diabetesförbundet, Diabetesfonden och Apotek Hjärtat nu en gemensam informationsinsats, säger Cecilia Gomez, förbundsdirektör på Svenska Diabetesförbundet i ett pressmeddelande.

Under denna vecka erbjuder Diabetesförbundet och Apotek Hjärtat i ett samarbete besökare att på apotekets sex minutkliniker att mäta sitt fasteglukosvärde till reducerat pris och möjligheten.

De senaste åren har även förekomsten av typ 1-diabetes ökat med 50 procent. Diabetestypen som dessutom drabbar yngre barn. I Sverige insjuknar varje år 800 barn i typ 1-diabetes. 

Vad kan man göra för att minska risken att få diabetes?

Ålder och ärftliga anlag finns tyvärr inte någonting att göra åt, däremot kan dy påverka de övriga riskfaktorerna för diabetes så som övervikt, bukfetma, fysisk inaktivitet, matvanor och rökning.

Om diabetes finns i släkten är det viktigt att vara extra noga med att inte gå upp i vikt med åren. Fett runt midjan, bukfetma, är en extra stor risk. Regelbunden och måttlig motion reducerar risken frö att insjukna i diabetes. Se även till att äta fiberrika spannmålsprodukter och grönt varje dag, gärna i större mängder.

Sist men inte minst, ta reda på om du ligger i riskzonen genom att göra ett RISKTEST.

Diabetes i siffror

  • 2015 levde mer än 415 miljoner människor diabetes, det motsvarar 1 av 11 vuxna personer
  • 2040 kommer antalet stiga till 641,7 miljoner, 1 av 10
  • Antalet personer med typ 2-diabetes ökar i alla länder
  • 75% av människor som lever med diabetes bor i låg- och medelinkomstländer (2015)
  • 193 miljoner människor har diabetes utan att veta om det
  • 2015 orsakade diabetes 5 miljoner dödsfall, det är en person var sjätte sekund
  • Diabetes kostade minst 673 miljarder amerikanska dollar i hälso- och sjukvårds kostnader 2015
  • Varje år utvecklar 86 000 barn typ 1-diabetes

Källa: Internationella diabetesfederationen