Vad händer i kroppen vid diabetes?

Hormonet insulin behövs för att transportera socker från blodet till kroppens celler. Om du drabbas av diabetes typ 1 så kan kroppen inte längre producera detta viktiga hormon vilket kan leda till livshotande tillstånd.


Vad händer i kroppen vid diabetes?Kroppen slutar producera insulin

Vid diabetes typ 1 så slutar din kropp tillverka insulin. Detta sker eftersom kroppens egna immunförsvar förstör de celler som producerar insulin.

Varför kroppen förstör dessa celler är fortfarande oklart. Det finns ärftliga samband, men många forskare tror att det är en kombination av ärftliga och yttre faktorer.

Därför behövs insulin

Allt vi äter omvandlas till socker i kroppen. Insulin är det hormon som sedan leder detta socker ut från blodet in i cellerna. Och på så sätt får våra celler i vår kropp energi.

Om du inte har något insulin så får inte cellerna sin energi och du får även väldigt höga nivåer socker i blodet. För att dina celler ska överleva tar de istället energi från ditt kroppsfett och du går ned mycket i vikt när du drabbas av diabetes.

Du kan hamna i ketoacidos

När fett förbränns i en sådan stor mängd så bildas ketoner som är en typ av syror. Mycket ketoner kan leda till syraförgiftning, ketoacidos.

Detta ger symptom som acetonluktande andedräkt, kräkningar, buksmärtor och ibland medvetslöshet. Tillståndet är livshotande och det krävs akut vård.